Pripreme djeteta za vrtić

Odlazak u vrtić većinom je prvo odvajanje djeteta od roditelja na dulje vrijeme. Istovremeno je to i prvi susret s većim brojem nepoznatih osoba. Ta velika promjena kod djeteta izaziva strah od nepoznatog, a posebno strah od odvajanja od roditelja. Stoga, pomozite vašem djetetu već sada, kako bi mu ti prvi dani u vrtiću protekli što ugodnije i veselije.

Potrebno je određeno vrijeme tijekom kojega se dijete prilagođava novoj sredini, upoznaje odgajatelje i nove prijatelje. Svako dijete prolazi kroz taj period, samo što se neka djeca prilagođavaju brže (za samo nekoliko dana), dok je drugoj djeci potrebno dulje vrijeme (i do 2 mjeseca). Cilj pripreme za vrtić je djetetu unaprijed stvoriti što jasniju predodžbu o tome što ga očekuje te učiniti vrtić privlačnim ciljem kojemu se ono može veseliti.

SAVJETI

 1. Prošećite povremeno s djetetom oko vrtića, razgovarajte o vrtiću i zajednički se radujte skorom dolasku! 
 2. Prikažite djetetu vrtić na pozitivan način. Pričajte mu o vrtiću kao zanimljivom i zabavnom mjestu gdje će se igrati, upoznati nove prijatelje. Pričajte mu o raznim aktivnostima u koje će biti uključeno. Pričajte pozitivno i optimistično, ali realno!
 3. Pokažite djetetu da ste ponosni što je dovoljno veliko da može ići u jaslice ili vrtić i biti ondje bez vas.
 4. Prilagoditi ritam djetetova života u obitelji onom kojim će živjeti u vrtiću
 5. Zajedno s djetetom obavite kupovinu stvari za vrtić
 6. Osamostalite dijete u oblačenju, svlačenju, održavanju higijene i prehrane
 7. Omogućite djetetu postupno produžavanje boravka (prvih dana par sati).
 8. Dopustite djetetu da, ako to želi, ponese u jaslice/vrtić omiljenu igračku ili predmet (osjećat će se sigurnije).
 9. Izbjegavajte preduga i pretjerano «emocionalna» opraštanja s djetetom – time bespotrebno opterećujete i dijete i sebe.
 10. Rastanak roditelja i djeteta treba biti kratak, topao, vedar, miran, bez znakova zabrinutosti jer djeca opažaju i oponašaju svoje roditelje.
 11. Dođite po dijete u vrijeme u koje ste mu obećali doći. Nipošto nemojte kasniti. Ne držite li se dogovora dijete će postati nesigurno i nepovjerljivo.
 12. U tijeku prilagodbe važan je redovit polazak jaslica/vrtića jer izostajanjem djeteta (ako nije bolesno) vrijeme prilagodbe se produžava.
 13. Gradite i njegujte komunikaciju povjerenja i suradnje sa odgojiteljicama vašeg djeteta.
 14. Po dolasku iz vrtića: provoditi više vremena s djetetom, šetati, pričati priče, igrati se, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića
 15. Tijekom perioda prilagodbe nije poželjno navikavati dijete na još neke nove oblike ponašanja (npr. odvikavanje od dude, pelene…)
 16. Prvih dana dođite vi po dijete, ne šaljite druge osobe po njega.

Imajte strpljenja i u ovom osjetljivom razdoblju pružajte svom djetetu puno ljubavi i pažnje. Sav uloženi trud isplatit će vam se onoga dana kad će vaše dijete s osmjehom na licu iščekivati trenutak odlaska u vrtić.